Dan za spremembe – a le za nekatere

Ja, tudi v Kortah je bilo živahno.

Naši člani so zavihali rokave in počistili smeti ob cesti od Zadružnega doma do Dolnje vasi. Smeti je namreč tu raztresla zimska burja, ki je prevrnila in odpihnila zabojnike za smeti nad cesto. Ne, ni bilo prvič, verjetno tudi zadnjič ne.

Komunala iz Izole ne samo ni našla dovolj časa, da bi smeti počistila povsod tam, kamor jih je burja odnesla, zbiralnike so nespremenjene postavili nazaj (pa ne takoj) neki prihodnji burji v veselje. Očistno so računali na to, da bo rastlinje prekrilo smeti in plastične vreče – vsaj do naslednje zime.

Šparžinovci in Šparžinovke smo počistili okolico, ker nam ni vseeno. Tudi otroci so nam pomagali. Preprosto si želimo imeti urejeno okolico. To je to.

Komunala Izola bi pa zares lahko kaj več naredila za podeželje. Pravzaprav si želimo samo enak odnos Komunale do Kort kot ga imajo do okolja v Izoli. Podeželje ni manjvredno okolje.

Komunala bi lahko npr. redno odvažala odpadno olje in poskrbela za to, da se pokrov zbiralnika starega olja z lahkoto odpre. Lahko bi vzdrževala čistočo na otokih z zabojniki. Njihovi delavci bi lahko nehali odmetavati odpadke, ki se jim zdijo preveliki, po hribu navzdol, voziti odpadne vode v Korte in jih spuščati v odtok sredi vasi. Lahko bi otoke z  zabojniki ogradili z okrasnim rastlinjem kot v Izoli. Le zakaj bi to moral biti le privilegij meščanov? Zbiralnike smeti bi lahko opremili z varnostnim mehanizmom, ki burji preprečuje, da pokrove dviga (lahko bi se zgledovali po ajdovski komunali). In še in še …